Türkiye’de e-ticaret pazarını uluslararası standartlara göre ölçümleyen Türkiye e-Ticaret 2017 Pazar Büyüklüğü raporu, bugün düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. TÜBİSAD ın hazırladığı rapora göre, Türkiyede e-ticaret hacmi yüzde 37 büyüyerek 42,2 milyar TLye ulaştı.
E-ticaret; ürün ve hizmetlerin reklam, satış, dağıtım ve ödeme işlemlerinin yapılması işlemlerinin online sistemler üzerinden yapılmasıdır. Kısaca e-ticaret; geleneksel ticaretin web ortamında veya mobil olarak yapılmasıdır.
E-ticaretin amacı nedir?
Ürünlerin ve hizmetlerin müşteriye hızlı bir şekilde ulaştırılabilmesi, siparişin kullanıcıyı yormadan kolay ve hızlı bir şekilde alınabilmesi, satın alma süreçleri güvenliğinin sağlanabilmesi, kullanıcı ara yüzlerinin basit ve kullanışlı olması, e-ticaret sistemi alt yapısının güçlü ve gelişme açık olması e-ticaret ’in öncelikli amaçları arasındadır.
Alibaba.com nedir? İnternet günlük hayata girip yaygınlaşmasıyla beraber, e-ticaret oldukça yaygınlaştı. İnternetin ihracat ve ithalat işlemlerinde yapmış olduğu en önemli etkilerden birisi de online pazar yerlerini ve B2Bfirmadan firmaya satış web sitelerini günlük kullanıma kazandırmış olmasıdır.
Alibaba.com’u daha çok ithalatçılar kullanıyor. Bu ithalatçıların amacı çoğu zaman Çin’li üreticilere ulaşmak. Zira, Çin son yıllarda yapmış olduğu büyüme atağı ile Dünya’nın en çok ihracat yapan ülkesi konumunda.
Bu bilgiler doğrultusunda akıllı kent e-ticaret sistemi tam bu noktada çözümler sunar, kentimizde ihracat yapmak isteyen şirketlere destek verip üretim rakamlarını artırabiliriz.
Türkiye de birçok ilimizde mevcut olan OSB kuruluşlarına bağlı ürün ve hizmet üreticilerinin dünya pazarına çıkmasında yardımcı olup işlerini kolaylaştırma asli vazifemiz olmalıdır.
Kent e-ticaret sistemi merkezde uluslararası bir e-ticaret platformudur. Çoklu dil desteğinin olması ile bir çok ülkeye hizmet vermektedir. Kentimizdeki şirketlerin ürünlerini bu platformda tanıtımını yapmak,alıcı ile satıcıyı buluşturmayı hedeflemektedir.
Kentlerde bulunan işletmelerin temel problemi olan İT sektörünün pahalı ve yatırım gerektiren bir alan olduğundan, bu konularda eksik kalmaktadır.
Gelişen teknolojilere ayak uyduramayan işletmeler maalesef küçülmeye doğru gitmektedir. Kent e-ticaret sistemin bu alanlara çözüm sağlamakla birlikte, işletmelerin profesyonel ortamda ürün ve hizmetlerin görsel resimlerinin çekilmesi,tanıtım ve videoların hazırlanması, satışı eğitimlerinin verilmesi, bir çok dil tercüman desteği gibi konularda destek verilmesi şirketlerin büyümesini ülkemizde ihracat rakamlarının artırılmasını sağlar.
Kent e-ticaret işletmelere katacağı bu zenginlik ile temel işlerine daha fazla zaman ayıracak üretimde katma değeri artıracaktır.