Projeleriniz için e-posta gönderiniz :

info@smartcity.com.tr
smart city

2024 Akıllı Şehir Akıllı Bozuk Yol Tespit Sistemi

Trafiğe çıkan neredeyse her sürücü her gün yenisi yapılan, henüz tamamlanan veya bakım görmesi gereken yollardan geçiyor. Yollarda bulunan çok sayıda ve çeşitli hasar, sürücüleri olduğu kadar, trafiğe dahil olan herkesi riske atıyor.

Logo

Bozuk Yol projesinde kullandığımız alıcı teknolojisiyle, yollardaki tüm bozuklukları tespit etmeyi amaçlıyoruz. Bu çalışma, içinde mühendislik ve Ar-Ge'yi barındırıyor. Bugüne kadar yaptığımız testler, alıcıların giderek hayatımızda daha fazla yer edineceğini bize gösterdi. Bozuk Yol yoldaki çukurlar ile rampaları ve her ikisi arasındaki farkı ayırt edebiliyor, buna göre veri analizi yapıyor.

Bozuk Yol tam olarak bir SoLoMo sosyal-lokal-mobil projesi. İnsanlar trafikteyken karşılaştıkları hasarları tespit ediyoruz, veriyi mobilde üretiyoruz, Twitter üzerinden de sosyal baskıyı oluşturarak gerekli onarımın gerçekleştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Günümüzde artık bir mahalle baskısı değil, sosyal bir baskı var. Markalar, belediyeler, siyasiler olsun herkes, ne kadar iyi olduğunu şeffaf bir şekilde göstermeye çalışıyor. Buradan bakıldığında mahalle baskısı artık sosyal baskı olarak değişmiş durumda. Bu değişimi biz de projemize yansıttık.
Bozuk Yol ile sürekli konum odaklı işlemler yaptıklarını belirten Akman, bu kapsamda ileride yeni hizmetler sunmayı amaçladıklarını belirtti. Kuracakları radyo sistemiyle yoldaki sürücülere yakınlardaki lokasyonlar hakkında bilgi sunacaklarını söyleyen Akman, örnek olarak yol üzerindeki bir mağazanın indirim kuponlarını sürücülere uygulama aracılığıyla bildireceklerini ifade etti. Bozuk Yol ayrıca, müşterilere zamanla sigorta ve kasko gibi konularda indirimler de sağlayacak.
'Giyilebilir teknolojilere kapı aralayacak›
Bozuk Yol'un onarım maliyetlerini düşürme aşamasında büyük bir rol üstlenebileceğini belirten Akman, projelerinin ileride giyilebilir teknolojilere geçiş noktası oluşturacağını ifade etti:

İngiltere, 2014'te yolların onarımı için 168 milyon sterlin gibi yüksek bir bütçe ayırdı. Bu örnek, çözmeye çalıştığımız sorunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Bozuk Yol, bugüne kadar geliştirilmek istenen benzerlerine kıyasla bozuklukları otomatik olarak tespit ediyor. Üç bilgisayar mühendisi arkadaşın oluşturduğu bir ekip olarak altı haftada geliştirdiğimiz uygulamanın en azından 168 milyon sterlin boyutundaki bir sorunu çözmekte oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde projemize destek verecek bir yatırımcı bulmayı ve çalışmalarımızı bir şirket olarak devam ettirmeyi istiyoruz.
Çalışmalarımıza giyilebilir teknolojilerle devam etmeyi planlıyoruz. Örneğin futbolculara verilecek bir bileklik ile topa vuruş açıları, topa vurma hızları, sahada ne kadar koştukları gibi oyuncuların performanslarının artırılması, antrenman bilgileriyle gerçek maçtaki bilgilerin karşılaştırılması gibi analizlere kapı aralamak istiyoruz. Kısaca alıcıların hayatımızın merkezine oturacağı; göremeyen bir insanın görmesini, duyamayan birinin duymasını sağlayabileceğimiz bir vizyon ile yola çıktık.
'Her aracı, yolu ve telefonu denedik›
Projenin geliştirilme aşamasında çok kapsamlı testler gerçekleştirdiklerini belirten Mustafa Musa Ülker, sosyal medya aracılığıyla hasarların onarılmasını sağlamak için sürekli takip yaptıklarını belirtti:
Kimsenin yetkililere iletmediği bozukluklar birçok kişiyi tehdit ediyor. Bozuk Yol uygulamasını kullanmak için uygulamayı açarak aracınızda uygun bir yere koyuyorsunuz. Yolda bir bozukluktan geçtiğiniz anda, uygulama otomatik olarak tespit yapıyor ve buluttaki sunucularımıza iletiyor

Sizlerde detaylı sunum almak ister misiniz ?